Groter wonen is een onderwerp wat zo eens in het kwartaal bij ons aan tafel opduikt. Als gezin van vier wonen wij helemaal niet slecht, maar met de oneindige stroom aan spullen, verlang ik soms wel naar meer ruimte. Maar is groter wonen nu echt de uitkomst, of kun je ook grootser leven in de ruimte die je al hebt?

Momenteel is het door de krapte op de huizenmarkt geen echte optie; zoeken naar een nieuwe woning levert al snel frustratie op en het vinden van een huis met meer ruimte en een grotere tuin, valt ook niet echt binnen budget hier in de Randstad. Het is een beetje mens eigen om altijd op zoek te zijn naar meer. Tevreden zijn met wat je al hebt, is bijna vreemd. Het wordt in de huidige maatschappij bijna gezien als laks, als je niet streeft naar grootser en meer. En dan vooral op materialistisch vlak, waarbij jouw groei en succes ook daadwerkelijk te zien is voor mensen. Het legt een aardige druk op om aan deze verwachtingen te voldoen, ook al zijn het eigenlijk verwachtingen die je jezelf oplegt.

Wat als groter wonen niet het antwoord is

Maar wat nu als al die materialistische verwachtingen van je leven nou eigenlijk niet het antwoord zijn? Het is gebruikelijk te streven naar materialistische groei en ontwikkeling, omdat het makkelijk meetbaar is. Een duurdere auto, een verre reis; het laat zien dat het goed met je gaat. Maar is dat wel echt zo? Wie weet heb je hiervoor wel heel veel extra moeten werken en zit je met stress- en spanningsklachten thuis. Een bijkomstigheid is ook nog dat je van al die materialistische waarde, niet perse een fijner leven leidt. Wat als je nu beter kunt investeren in een grootser leven?

Maak je leven waardevoller

Binnen de kaders van jouw uitgestippelde leven, kun je iedere dag opnieuw keuzes maken die jou als persoon gelukkiger maken. Je kiest hierbij dus niet voor rijker of succesvoller (externe waarden), maar voor meer geluk voor jezelf (interne waarden). Denk bijvoorbeeld eens aan het volgende:

  • Een mindfull ochtendroutine ; begin de dag met aspecten die voor JOU belangrijk zijn. Het verandert je mindset en je bent meer in control over je leven. Lees hier meer over het creëren van je eigen ochtendroutine
  • Meer tijd voor je familie en vrienden ; investeren in de relaties met je naasten is een belangrijke vorm van sociaal geluk. Meer verdieping en het delen van ervaringen zorgt voor een groter gevoel van saamhorigheid en geluk.
  • Maak tijd voor persoonlijke groei ; zo belangrijk, maar moeilijk om toe te passen in de hectiek van het dagelijks leven. Toch is het altijd mogelijk om voor jezelf de keuze te maken om te investeren in persoonlijke groei, door toch die cursus te volgen of dat ene boek te lezen. Je bent zelf de schakel!

Grootser leven voor meer persoonlijke rijkdom

De bovenstaande voorbeelden zijn allemaal elementen die je zelf kunt toepassen voor een grootser leven met meer impact. Persoonlijke rijkdom, noem ik het. Waar je bij de materialistische zaken, zoals groter wonen (duurder huis) en meer spullen (geld uitgeven), je vooral aan de externe waarden voldoet, focust persoonlijke rijkdom zich meer op de binnenkant. Het uitdiepen van relaties, het kiezen voor jezelf in het hier en nu: belangrijk voor groei en ontwikkeling.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan hier verder!