Er is niets leukers dan zo nu en dan een dagje uit te gaan met je gezin. Samen iets leuks te ondernemen, plezier te maken en echt tijd te besteden aan elkaar. Het kan soms lastig zijn om te verzinnen wat te doen, zeker als je kinderen nog jong zijn. Hier een aantal superleuke tips voor een dagje uit met kleine kinderen.

Ik hou er enorm van. Lekker naar een pretpark, museum of dierentuin met z’n allen. De hele dag erop uit, nieuwe dingen ontdekken en bovenal ontspannen tijd met elkaar doorbrengen. Nu zijn onze kinderen nog jong, 3 jaar en 7 maanden, maar toch zijn er al genoeg leuke dingen te verzinnen voor activiteiten voor het hele gezin.

Bespaartips voor een dagje uit

Familie activiteiten zijn in veel gevallen best prijzig. Toegangstickets voor een pretpark of dierentuin zijn duur en zeker als je ook voor de kinderen betaald. Wij kiezen er zelf daarom ook voor om dit een paar keer per jaar te doen, zodat we het echt op kunnen nemen in ons budget. Om ook voor een dagje uit niet teveel te betalen, kun je op de volgende dingen letten:

  • Kijk altijd, maar echt altijd, of er een aanbieding is. Voor veel dierentuinen, musea en pretparken zijn er vaak acties. Bijvoorbeeld een spaaractie met een supermarkt, standpunten van de ING of korting via de ANWB. Bekijk waar je de meeste korting krijgt en koop je kaartjes dan via zo’n actie. Voor meerdere tickets kan dit een hoop geld schelen!
  • Kies je bezoekdag gunstig. In veel gevallen kun je ook korting krijgen als je op wat minder populaire dagen gaat. Met kleine kinderen is dit wellicht ook makkelijker, aangezien je nog niet helemaal aan de schoolvakanties en weekenden vast zit.
  • Neem eigen eten en drinken mee. En nee, dit hoeven geen kleffe witte bolletjes en pakjes sap te zijn. Je kunt ook vanuit huis in een lunchtrommel de lekkerste dingen meenemen. Maar het scheelt echt een bak met geld of je gaat lunchen in het restaurant van het park, of zelf aan een picknicktafel aanschuift. Een mooie manier om toch wat te kunnen besparen!
  • Val niet voor de verleiding van de merchandise. Een souvenir is vaak mega prijzig en hoe fantastisch je kind het ook lijkt te vinden, vaak zijn ze het na een uurtje thuis alweer zat. Voel je dus niet rot als je Nee zegt tegen de aankoop van allerlei spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig acht.

Met deze bespaartips kun je het dagje uit met de familie betaalbaarder maken. Maar bovenal moet natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk zijn! Hieronder mijn tips voor leuke activiteiten met kleine kinderen:

Nijntje museum

De ultieme favoriet hier is toch wel het Nijntje Museum in Utrecht. Een echt walhalla voor peuters, die in de verschillende ruimtes al hun favoriete vriendjes van Nijntje kunnen tegenkomen en tegelijkertijd ook veel spelletjes kunnen spelen. Voor onze baby van 6 maanden ook al leuk, door de primaire kleuren en het zachte speelgoed is er genoeg te zien en te voelen!

Wil je naar het Nijntje Museum? Je doet er dan verstandig aan om vooraf kaartjes te kopen via de website. Niet alleen zijn ze een stukje goedkoper, ook wordt er rekening gehouden met een maximum bezoekers per tijdelijk. Je bent dan in ieder geval verzekerd van je entree!

Subtropisch zwemparadijs

Heel veel kinderen zijn gek op water. Waar wij regelmatig naar het plaatselijke zwembad afreizen voor een duik, is het bezoek aan een subtropisch zwemparadijs natuurlijk wel echt een uitje! Dit is uiteraard fantastisch voor alle leeftijden. Maar in de meeste waterparken zijn er ook leuke badjes voor de allerkleinsten. Met glijbanen, waterfonteinen en dergelijke. Hou je van een dagje spetteren?

Een leuk waterpark is natuurlijk het Tikibad bij Duinrell. Maar ook de verschillende Center Parcs / Landal parken hebben mooie baden waar je voor een dag gebruik van kan maken!

Sprookjeswonderland

De mini Efteling. Zo noemen wij liefkozend het Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Wat een leuke plek voor peuters om tussen de sprookjes te wanen en de dag van hun leven te hebben. Een kleinschalig en toegankelijk park, waar de prijzen nog betaalbaar zijn en je alle ruimte hebt om met je gezin te genieten. Mooie sprookjes en de attracties die zijn afgestemd op de allerkleinsten, maken het een ware beleving.

Dierentuin

Ons eerste dagje uit met het gezin was de dierentuin. Ik zie het altijd als een heerlijke wandeling door een mooi park, waar voor de kinderen een hoop te zien is. Wel heb ik gemerkt dat bij onze kids (vanaf kleins af aan) een aquarium altijd favoriet is, dus wij kiezen altijd voor een dierentuin met een onderwaterwereld. Blijdorp in Rotterdam en Burgers Zoo in Arnhem hebben bijvoorbeeld zo’n themagebied. Kies een dierentuin die bij jullie past en ga er lekker op uit!

Op deze website kun je veel informatie vinden over de verschillende dierenparken in Nederland en hun thema’s.

Avonturenboerderij Molenwaard

Nog relatief jong, maar een ontzettend leuk dagje uit, is ook Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers. Kinderen kunnen er naar hartelust spelen en kennis maken met het leven op de boerderij. Daarnaast zijn er ook regelmatig shows van de bekende kinderfiguren, zoals Peppa Big en Fien en Teun. Zeker met mooi weer is dit een echte aanrader voor een actief dagje uit!

Kortom, genoeg opties voor een gezellig dagje uit met het hele gezin? Heb je zelf ook nog leuke tips? Laat het hieronder weten in een reactie!

Wil je meer lezen over activiteiten voor het gezin? Kijk dan hier.