Een gelukkig leven streeft iedereen na. Voldoening uit je dagelijks leven halen, meer bereiken en gelukkiger zijn. Hoe je dit in kleine stappen kunt toepassen op je eigen leven, lees je hier.

Meer voldoening halen uit je dag, is een bewust proces. Iets waar je bij stil moet staan. Je stelt jezelf vragen, stuurt bij en past veranderingen stapsgewijs toe. Het doel is om je levensgeluk steeds groter te laten worden. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Waar wordt jij gelukkig van?

Allereerst begin je met jezelf de vraag te stellen: Waar word ik gelukkig van? Denk hierbij niet gelijk in materialisme, geld of succes, maar aan andere vormen van rijkdom. Wat brengt jou een een gevoel van blijdschap, waar voel je je voldaan door ? Breng in kaart welke dingen er bijdragen aan jouw gevoel van voldoening. Bijvoorbeeld:

Je ziet, voldoening kun je halen uit je levenservaringen. Er zijn geen materialistische zaken nodig om dit te ervaren. Veelal zit het hem in dingen waar je trots op kunt zijn voor jezelf en waarmee je anderen hebt geholpen. Het gevoel dat je er toe doet. Dat je belangrijk bent voor een ander en dat deze persoon je waardeert.

Voldoening krijg je door jezelf, niet door een ander

Door anderen te helpen, krijg je natuurlijk waardering. Dit is prettig, maar uiteindelijk draait het om jouw intrinsieke motivatie: wat beweegt jou om de ander te helpen? Wanneer je dit alleen doet voor de waardering van de ander, zul je nooit een voldaan gevoel hebben. Je hangt namelijk je gevoel van geluk op aan wat de ander vindt van jouw actie. Als je het doet vanuit je eigen wil om te helpen, om iets goed te doen, zul je merken dat je je veel beter voelt. Dat je een bijdrage hebt kunnen leveren aan het geluk van de ander. En dit zal automatisch ook jouw eigen levensgeluk vergroten. Het is dus belangrijk om niet te vergeten, dat een voldaan gevoel altijd wordt gecreëerd door je eigen motivatie.

Meer voldoening door het versimpelen van je leven

Altijd maar meer, grootser en spectaculairder willen: het is menselijk. Zeker in een maatschappij waar de keuzes en mogelijkheden voor het oprapen liggen. Meer geld verdienen, een groter huis, vaker op vakantie naar een exotische bestemming. Allemaal fantastische zaken, waar je van kunt dromen (en misschien ook wel doet!). Maar wordt je er gelukkiger van?

Uiteindelijk moet je jezelf afvragen of dit alles echt bijdraagt aan je levensgeluk. Meer geld verdienen, betekent vaak ook meer werkuren. En meer werkdruk. Een groter huis, vereist ook meer onderhoud en meer schoonmaak. Een exotische bestemming is natuurlijk prachtig, maar vaak is dit op de instagramfoto’s ook mooier dan de werkelijkheid.

Wat nou als je ervoor kiest om je leven juist te versimpelen? Een kleiner huis met minder spullen, betekent automatisch ook minder rommel. Als je minder geld nodig hebt, kun je ook minder gaan werken of je werk flexibeler indelen. Hierdoor blijft er meer tijd over voor andere dingen. Bijvoorbeeld het nastreven van je persoonlijke doelen, het helpen van anderen of je kennis vergroten. Je kunt tijd besteden aan dingen die bijdragen aan je persoonlijke groei. Minder extern denken en meer vanuit je eigen motivatie handelen. Hiermee haal je veel meer voldoening uit je dagelijks leven.

Wil je meer lezen over het vergroten van je levensgeluk? Kijk dan hier!