Wat zou je het liefste willen? Veel geld? Veel spullen? Of toch uiteindelijk vrijheid? Om je leven in te delen, zoals jij dat wilt. Lees hier 4 handige tips om te sparen voor een leuker leven met meer vrijheid.

Steeds meer mensen hebben het erover. Een leven met meer vrijheid. Minder materialisme, meer minimalisme. Het klinkt ook fantastisch natuurlijk, een leuker leven met meer tijd om zelf te beslissen wat je wilt doen. Meer ruimte om eigen keuzes te maken en minder afhankelijk te zijn van geld. Dat wil iedereen! Hieronder leg ik je uit hoe je zelf spaart voor meer vrijheid.

Tip 1. Stel jezelf een vooruitstrevend spaardoel

In plaats van spaarpotjes of spaardoelen in te stellen voor de geijkte dingen als vakantie, een nieuw interieur of die ene gave auto, kun je ook kiezen voor een wat ambitieuzer spaardoel. Wat dacht je van: sparen voor meer vrijheid? Het klinkt wellicht nog wat abstract, maar als je er goed over nadenkt is het eigenlijk een prachtig doel. Een bewuster en leuker leven, waar je zelf de regie in handen hebt!

Om voor jezelf te bepalen HOEVEEL geld je moet sparen voor dit ultieme leven, is het allereerst van belang om op te schrijven wat dat voor jou is. Hypotheek vrij zijn, waardoor je lage lasten hebt? Je baan a la minute op kunnen zeggen, omdat je een fikse spaarpot hebt? Een investering kunnen doen, waardoor je een goed passief inkomen verdiend? Er zijn tal van definities van ultieme vrijheid, dit is voor iedereen anders. Stel vast wat jouw doel wordt (vrijheid, maar specificeer), en welk bedrag daar aan vast hangt. Ook bepaal je in hoeveel tijd je dit doel wilt bereiken. Zodra het bedrag en de tijd bekend zijn, kun je namelijk met een snel rekensommetje uitrekenen hoeveel je per maand apart moet zetten. De eerste stap richting je leven met meer vrijheid!

Tip 2. Verlaag je vaste lasten

Als je weet hoeveel je per maand precies wilt gaan sparen, kun je gaan bedenken waar dat geld vandaan kan komen. Zelf heb ik eerst kritisch gekeken naar onze vaste lasten. Op welke verzekeringen en vaste kosten kan ik besparen door een alternatief te kiezen? Welke abonnementen kan ik opzeggen? Maak een lijst met al je vaste kosten en kijk waar je kunt schrappen. Dit kan per maand aanzienlijke bedragen opleveren! Lees hier een artikel met 15 goede tips om bewuster te besparen.

Ook klein wonen kan je veel geld schelen elke maand. We zijn gewend om steeds meer en meer te willen in ons leven. Maar, een groter huis betekent ook meer kosten. Hogere hypotheeklasten, meer onderhoudskosten en ook aan het interieur ben je vaak veel meer kwijt. Door er voor te kiezen om niet groter te gaan wonen, maar je kleinere huis efficiënter te gebruiken (meer opbergruimte creëren, of juist ontspullen), kan je ook flink geld overhouden. Interessante tips over besparen op je woonlasten, zijn te lezen op de financiele blog van PorteRenee. Pas het toe op je eigen leven, en je zult zien dat je geld gaat over houden. Dit geld kan dan weer mooi worden gespaard!

Tip 3. Zie sparen als iets vanzelfsprekends

Nog een handige tip om sparen voor je ultieme doel meer kans van slagen te geven, is het te zien als iets wat vanzelfsprekend is. Eigenlijk moet sparen een onderdeel worden van je vaste uitgaven. Spek dus eerst je spaardoel. Je zult zien dat dit bijdraagt aan de snelheid waarmee je je spaardoelen gaat bereiken. Zo kun je het namelijk niet ongemerkt uitgeven. Om bewust met je spaardoel bezig te blijven, moet je jezelf op kleine momenten eraan herinneren. Hang bijvoorbeeld een lijst in de keuken of op de deur, waar je elke keer als er weer een extra euro naar je spaarpot is gegaan, iets leuks op schrijft. Iets wat te maken heeft met het uiteindelijke doel. Bijvoorbeeld:

De tien euro die ik vandaag in mijn spaarpot heb gestopt, draagt eraan bij dat ik over 10 jaar in plaats van 20 jaar kan stoppen met werken.

Door jezelf te blijven motiveren, blijft sparen voor meer vrijheid ook leuk. Immers, je werkt toe naar iets waar je je leven lang plezier van gaat hebben!

Tip 4. Begin met kleine stappen

Je doel mag dan vooruitstrevend en groots zijn, het is wel van belang om niet keihard van stapel te lopen. Sparen kost tijd, doorzettingsvermogen en je moet continu bewuste keuzes maken. Afhankelijk van het uiteindelijke doel, de tijd die je ervoor hebt gepland en het bedrag, zal je ook bewust je dagelijks leven er op af moeten stemmen. Hoe ambitieuzer je spaardoel, hoe meer je op de kosten moet letten. Begin daarom klein. Stop wisselgeld in een potje en maak meevallers over naar je spaarrekening. Hou je aan je budget en probeer onverwachte uitgaven tot een minimum te beperken. Alle kleine beetjes hebben effect.

Sparen voor meer vrijheid is een prachtig doel, met positieve gevolgen voor je eigen toekomst. Of je nu hypotheekvrij wilt zijn, meer inkomsten wilt genereren of een andere carrière ambieert, alles begint bij het in kaart brengen van jouw wensen. Hou het simpel, laat het een leidraad vormen in je leven. Door kleine stapjes te nemen, beheerst het niet je hele dagelijks leven (en hoef je niet op een houtje te bijten), maar heeft het wel effect op de lange termijn.

Heb jij zelf ook een mooi spaardoel voor een vrijer en leuker leven? Laat het hieronder weten in een reactie!