De dagen zijn hectisch. Je vliegt van hot naar her, jongleert tussen werk en de zorg voor je gezin en ook probeer je zo nu en dan nog wat sociale contacten te onderhouden. Soms zijn je dagen zo vol, dat het ook in je hoofd overloopt van informatie. Prioriteiten stellen is dan mega belangrijk voor meer rust in je hoofd en in je leven. Hoe je dat doet, lees je hier!

Eerder schreef ik al over de (wel of niet bestaande) balans tussen je baan en privéleven. Een lastige kwestie, die voor jonge moeders vaak enorm veel stress veroorzaakt. Je wilt immers je oude leventje nog niet helemaal aan de wilgen hangen, maar tegelijkertijd voel je die enorme verantwoordelijkheid voor je pasgeboren baby. Jezelf wegcijferen ligt dan al snel op de loer: je hebt in je nieuwe rollen haast geen tijd meer over om nog even wat voor jezelf te doen. Daarnaast probeer je ook alles nog bij te houden in je agenda. Afspraken, verjaardagen en feestdagen: alles betreft ook nog enige vorm van voorbereiding. Tot je na een tijdje merkt dat je hoofd vol begint te raken. Je niet alles meer zo feilloos kunt onthouden. Dat je in plaats van je doelgerichte aanpak, je ineens verzeilt raakt in een chaotische brei van to do lijsten en planningen.

De basisprincipes van prioriteiten stellen

Om de rust weer terug te brengen in je leven en de chaos in je hoofd weer te structureren, is er meer nodig dan een goede planning. Een planning is een tool waarmee je je doelen op een efficiënte manier kunt bereiken. Maar er is nog iets belangrijkers op de weg ernaartoe: het stellen van prioriteiten. Om te bepalen wat die prioriteiten voor jou zijn, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat is op dit moment voor mij het meest belangrijk?
  • Wat brengt mij op dit moment verder?
  • Wat draagt op dit moment bij aan meer rust in mijn leven?

Deze vragen zijn een handige leidraad om jouw prioriteiten vorm te geven. Vooral het steeds weer terugkomen bij ‘op dit moment’. Het gaat er namelijk om wat jou NU verder helpt en meer rust geeft. Niet pas over een maand, een jaar of zelfs 10 jaar. Je kunt altijd bezig zijn met de toekomst, maar dan vliegt het dagelijks leven aan je voorbij. Natuurlijk is het goed om doelen te stellen voor de lange termijn. Dat is uiteindelijk ook hetgeen wat een leidraad vormt voor jouw prioriteiten. Maar vergeet daarin niet te kiezen voor het nu, op dit moment. Welke taken, afspraken en activiteiten dragen bij aan mijn geluksgevoel, of helpen me verder met mijn doelen?

Je mag ook Nee zeggen

Soms hebben we het gevoel dat we nergens meer ‘Nee’ tegen mogen zeggen. Dat we overal op in moeten gaan en ons bijna moeten schamen als we bijvoorbeeld niet op een verjaardag kunnen komen. Of willen komen. Want vaak gebruiken we smoesjes om iets niet te hoeven doen. Maar waarom is dat nodig? Is ‘Nee’ zeggen niet meer van deze tijd? De verplichting voelen om altijd maar te reageren en acteren is erg vermoeiend. Het legt een grote druk op je toch al drukke bestaan.

Vraag jezelf eens af wat er gebeurd als je een keer ‘Nee’ zegt en je prioriteiten ergens anders legt. Wat kan er nou eenmaal gebeuren? Op je werk kun je bijvoorbeeld aangeven dat er een andere taak op je wacht die voorrang heeft. Een afspraak met een vriendin kun je verplaatsen, omdat je moe bent. Dat mag. Je mag moe zijn. Je mag geen zin hebben. Je mag voorrang geven aan andere taken. Je hoeft niet alles en iedereen tevreden te stellen. Het is juist belangrijk om hierin de prioriteiten voor jezelf vast te stellen. Zodat je meer rust in je leven kunt creëren en niet op je tandvlees loopt. En let maar op, er is uiteindelijk niemand die je hier op aankijkt. Want het is niet persoonlijk, het is gewoonweg je grenzen aangeven. En daar kunnen anderen alleen maar respect voor hebben

Meer rust in je hoofd

Door je prioriteiten vast te stellen en je daar ook aan te houden (heel belangrijk!), kun je je leven een stuk makkelijker maken. Allereerst wordt het rustiger in je hoofd. Je zult merken dat er meer focus komt en je daardoor ook minder onbelangrijke informatie toe laat. Langzaam maar zeker wordt je leven kalmer, waardoor er meer tijd overblijft om er ook echt van te genieten. Niet altijd met je gedachten bij de volgende taak, maar meer leven in het moment.

Hoe moeilijk het wellicht ook kan zijn, het is zeker de moeite waard om bij jezelf na te gaan wat jouw prioriteiten zijn. Werk je naar een speciaal doel toe? Kies je ervoor om meer te focussen op je werk, of juist op je privéleven? Stel prioriteiten aan de hand van de doelen in je leven. Je krijgt meer energie van dingen die bijdragen aan je eigen levensgeluk. En uiteindelijk is dat het belangrijkste doel om voor ogen te houden: het kunnen genieten van je EIGEN leven en niet alleen dat van anderen te pleasen .

Heb je zelf ook ervaring met het stellen van prioriteiten? Deel hieronder jouw verhaal!