Tegenslagen. Iedereen heeft er weleens mee te maken in het leven. Wanneer je groeit en opklimt, komt er altijd weer een moment dat het even minder gaat. Dat het gebeurt staat vast, maar belangrijker is nog: Hoe ga je ermee om?

Soms komt het zo onverwachts. Ben je net lekker aan de slag met het waarmaken van je plannen of op weg naar het behalen van je doel, krijg je ineens die terugval. Een kink in de kabel, een klap in je gezicht. Hoe je het ook noemt, het blijft vervelend. We zijn gericht op vooruitgang en elke vorm van tegengas voelt als demotiverend. Het is alleen onvermijdelijk, want bij groei horen ook tegenslagen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je er het beste mee om kunt gaan. Ik deel hier mijn tips.

Laat teleurstelling je niet tegenhouden

Teleurstelling kan zo klein of groot zijn als je het zelf maakt. Het zit hem vaak in het onverwachte. Als het plan bijvoorbeeld is om binnen vijf jaar hypotheekvrij te zijn en je daar alles voor doet, maar er ineens een enorme rekening van je zorgverzekering in de bus valt, ben je teleurgesteld. Misschien zelfs wel boos. Maar het gevoel wat je hebt is in eerste instantie teleurstelling. Omdat je door deze rekening weer een stukje wordt teruggezet in het behalen van je doel. Natuurlijk is het heel erg balen dat je hierdoor misschien 1, 2 of zelfs 3 maanden niet extra kunt aflossen. Maar het betekent niet dat je doel gelijk waardeloos is en je het NOOIT gaat bereiken. Stel je plan bij en ga daarna rustig verder. Tegenslagen hoeven geen einde te maken aan je plan of doel.

Gebruik tegenslagen voor reflectie

Het is gebeurd, daar kon je niks aan doen. Soms natuurlijk wel een beetje (zoals een verkeersboete, waardoor je die maand weinig geld over houdt), maar soms ook helemaal niet (zoals een fikse regenbui, terwijl je net je huis aan de buitenkant wilt gaan schilderen). Deze voorbeelden zijn van situaties waar de noodzaak natuurlijk niet zo heel hoog ligt. Maar stel nou dat je je hoop volledig op iets hebt gericht, maar dat het dan tegenvalt?

Zelf heb ik dit een aantal keer ervaren met de zorgvragen voor onze dochter met autisme. Je hebt bepaalde verwachtingen van professionele hulp en dat komt er dan niet uit. Het is heel onprettig en geeft je een moedeloos gevoel. Maar wat kan helpen is de tegenslag te gebruiken voor reflectie. Stel jezelf de vragen: Hoe komt het dat ik mij zo voel? Waren mijn verwachtingen te hoog? Had ik hier van te voren rekening mee kunnen houden? Wat zegt mijn intuïtie?

Dat laatste is een hele belangrijke: jouw intuïtie. Als jij ergens een ander gevoel bij hebt, probeer dan uit te zoeken wat dat precies is. En ga onderzoeken hoe je er op die manier misschien wel komt. Een tegenslag (veroorzaakt door een ander) hoeft niet perse de waarheid te zijn!

Stel je verwachtingen bij

Het klinkt makkelijker dan het wellicht is, maar soms is het noodzakelijk om je verwachtingen bij te stellen. Wanneer je werkt met een deadline en je krijgt te maken met een tegenslag, is het vaak moeilijk om diezelfde deadline nog te hanteren. Er is immers kostbare tijd verloren gegaan door uit te zoeken hoe je weer verder kunt na de tegenslag. Stel dan de deadline bij. Of anders je verwachtingen van de uitkomst. Door je flexibeler op te stellen en mee te bewegen, heb je minder snel kans op stress en oververmoeidheid. Natuurlijk doe je je best in elke situatie, maar soms is het gewoon niet anders. Accepteer het en ga weer verder. Geef de moed niet op!

Vervolg je plannen met nieuwe inzichten

Tegenslagen bieden nieuwe inzichten. Inzichten in personen, mogelijkheden en situaties. Maar ook in jezelf. Het succesvol vervolgen van een project of plan valt of staat met hoe jij kunt omgaan met tegenslag. Laat je je er door demotiveren? Of gebruik je je creativiteit en doorzettingsvermogen om het resultaat juist nog beter te maken?

Op de weg naar groei en vooruitgang zullen er altijd momenten van stilstaan of zelfs achteruitgang komen. Hoe je vervolgens mee omgaat, bepaalt ook de uiteindelijke uitkomst en het succes. Laat je niet weerhouden en luister naar je intuïtie. Gebruik reflectie om je verwachtingen bij te stellen en ga weer door met nieuwe inzichten.

Wil je meer lezen over bewust leven en persoonlijke groei? Lees dan hier verder!