De eeuwige vraag na de geboorte van je kind is: Hoe ga je het straks regelen, als je weer aan het werk gaat? Ga je minder werken? Sommige vrouwen hebben wellicht het antwoord al klaar, zelfs voor ze zwanger zijn. Maar voor anderen kan dit toch een uitzoekwerk zijn. Hoe kun je er nu zeker van zijn dat je de juiste beslissing maakt?

Eerder schreef ik al een artikel over de balans tussen je gezin en je baan. Maar hoe beslis je nu hoeveel werken bij je past? Wil je na de geboorte van je kind gewoon evenveel uren blijven draaien, of juist minder werken? Er zijn veel mogelijkheden, maar soms is het lastig om de beste keuze voor jezelf te bepalen. Zeker omdat er heel wat zaken meewegen in de beslissing. Denk bijvoorbeeld aan tijdsindeling, financiële consequenties en de opvang van je kind. Maar ook je eigen carrière perspectief, dromen, doelen en wensen. Kortom, een waslijst aan punten die allemaal deel uitmaken van JOUW beste keuze. Hieronder bespreken we ze stuk voor stuk.

Indeling van je tijd tussen werk en gezin bij minder werken

Het is lastig om op voorhand al precies te plannen hoeveel tijd je aan werk en hoeveel tijd je aan je gezin wilt en kunt besteden. Toch kun je wel opschrijven wat jouw IDEALE situatie is en wat er voor nodig is om dit te bereiken. Je komt er dan al snel achter, met hoeveel uren werken dit het meest haalbaar is. Zo geeft het je inzicht in de voor jouw meest perfecte combinatie. De vervolgstap is dan om te bekijken of dit financieel ook haalbaar is.

Financiële impact van minder werken

Mocht je de wens hebben om na je zwangerschap minder te gaan werken dan daarvoor, dan is het natuurlijk goed om naar de financiële impact te kijken. We hebben het hier dan even over mensen die in loondienst werken, omdat voor ondernemers andere aspecten ook een rol kunnen spelen.

Mocht je een baan in loondienst hebben, dan wil ik je allereerst wijzen op het recht dat je mogelijk hebt op (onbetaald) ouderschapsverlof. Dit geeft je de optie om tijdelijk minder te werken, maar je contract niet aan te laten passen. Zodoende kun je bij tegenslag altijd weer voor meer uren aan het werk. Pensioenopbouw en eventuele uitkering bij ontslag worden berekend op basis van je contracturen.

Wil je graag onderzoeken wat de financiële impact is van minder werken, voor jou en je partner? Een goede tool om een berekening te maken is de WerkZorgBerekenaar van het Nibud. Hier kun je precies uitrekenen wat jullie netto overhouden bij minder uren werken van jou en/of je partner, in combinatie met het aantal opvanguren dat je nodig hebt voor je kind. Dit geeft je een goed beeld van de verandering in inkomsten per maand.

De keuze in opvang voor je kind

Als je eenmaal duidelijk hebt voor jezelf, hoeveel uren je wilt werken en wat de financiële impact daarvan is, kunnen jullie kijken naar de opvangmogelijkheden voor jullie kind. Er zijn mensen die gezegend zijn met ouders of andere lieve familieleden of vrienden die graag oppassen. Dan is het niet nodig om hier externe oplossingen voor te zoeken. Maar in alle andere gevallen kun je kijken welke opvangmogelijkheden er zijn en het beste bij jullie passen. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld een gastouder of kinderdagverblijf. De voorkeur hierin is persoonlijk. Het is een kwestie van een goed gevoel, de openingstijden die aansluiten bij je werk en wellicht locatie. Laat je informeren, ga rondkijken en neem je beslissing pas als je er 100% achterstaat. Het is tenslotte de plek waar je je bloedeigen kind naartoe brengt ;). Vertrouwen is hierin erg belangrijk!

Als extra opmerking voor wat betreft de kinderopvang: vergeet niet dat je ook kinderopvangtoeslag kan aanvragen! Het bedrag dat je netto betaalt, wordt gebaseerd op je inkomen. Bij minder werken kan het dus zo zijn dat je ook meer terugkrijgt.

En wat is goed voor jou??

Naast het afvinken van de rationele punten, is het ook belangrijk om stil te staan bij je eigen doelen en dromen. Minder werken is vaak een keuze gemaakt op basis van je gezin en de veranderingen die het krijgen van kinderen met zich mee brengt. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen dromen of carrière doelen meer kan hebben! Breng voor jezelf in kaart wat JIJ belangrijk vindt en hoe je dit in stand kunt houden. Of wellicht wil je wel een paar jaar gas terugnemen? Ook prima. Bedenk dan of er mogelijkheden zijn om weer op je oude niveau terug te komen (Mocht je dit willen!).

Het kan ook het moment zijn om een ander carrièrepad te gaan bewandelen. Wellicht wil je wel werken in een andere branche, of zelfs een heel ander beroep uitoefenen. Het is allemaal mogelijk. Sluit je alleen niet af voor je eigen progressie, maar bedenk goed wat ook voor jou belangrijk is.

Welke keuzes heb jij gemaakt met de komst van je kind? Laat hieronder in een reactie weten wat voor jou de beste combinatie is!