Naast dat je dagen gevuld zijn met werken, sociale activiteiten en je gezin, is er altijd ook nog het huishouden. Dat eeuwige bijhouden en schoonmaken van je huis, je komt er niet onderuit. Het kost tijd, je hebt zelden eer van je werk en het is gewoonweg niet leuk. Hoe kun je nu productief zijn en zoveel mogelijk werk verzetten in weinig tijd? Lees het hier!

Het Huishouden. Een blok aan het been voor velen, die net als ik wel houden van een opgeruimd en schoon huis, maar het zonde van de tijd vinden om er steeds maar weer mee bezig te zijn. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een schoonmaakster in te huren. Dan besteedt je het uit en kost het je zelf minder tijd. Maar dit is niet voor iedereen, een schoonmaakster inhuren kost een hoop geld en het is soms lastig iemand te vinden waar je 100% tevreden over bent.

Maar als we het dan toch zelf gaan doen, willen we onze tijd efficiënt indelen en productief bezig zijn. Hieronder volgen een aantal tips om dit gelijk goed aan te pakken.

Maak een schoonmaakschema

Je kunt hiervoor verschillende templates vinden op bijvoorbeeld Pinterest. Bekijk eerst welke klussen je iedere dag wilt doen, welke eenmaal per week, of per maand. Schrijf het allemaal op. Ik veeg iedere avond even de woonkamer en haal een doekje over de tafels. En ik zet de vaatwasser aan en ruim de keuken op. Driemaal per week stofzuigen en dweilen we beneden. Een vaste dag per week ruim ik boven alles op en verschoon ik de bedden. De badkamer wordt tweemaal per maand schoongemaakt en de was gebeurd iedere dag (Niet milieuvriendelijk, wel noodzakelijk met twee kinderen). Dit staat allemaal in het schoonmaakschema. Door vaste taken in te delen kun je doelgericht en productief aan de slag, op de uren die je daarvoor hebt ingepland.

Ruim iedere avond 10 minuten op

Dit helpt enorm! Door iedere avond even 10 minuten tot een kwartiertje door je woonkamer heen te razen, scheelt het je veel tijd met schoonmaken. Alle losse spullen kun je direct opruimen, snel een doekje over de tafel. En nog zoiets: leer jezelf aan om direct na het eten de keuken op te ruimne. Je merkt er bijna niks van in je tijd, maar het levert je wel veel op!

Hou je aan de planning, maar wees ook flexibel

Een grote valkuil kan zijn dat je je de eerste week nog netjes aan je schoonmaakschema houdt, maar daarna geen zin meer hebt. Herkenbaar! Gooi dan niet gelijk je schema in de prullenbak, maar ga eerst kijken wat er mis is met je planning. Heb je teveel uren ingepland? Ben je nog klussen vergeten? Of hoeven sommige dingen misschien minder vaak te gebeuren? Stel liever je planning tijdig bij, zodat je je er ook aan kunt houden.

Daarnaast is een flexibele opstelling ook belangrijk. Dit klinkt misschien tegenstrijdig. Maar soms komen er nu eenmaal belangrijkere dingen tussendoor, waardoor je je niet aan je schema kunt houden. Geen ramp. Je slaat de badkamer gewoon een keer over, of lucht het beddengoed uit het raam in plaats van alles te verschonen. Of je doet gewoon een dag helemaal niks. Het ‘voordeel’ met het huishouden is namelijk: het loopt toch niet weg.

Vele handen maken licht werk

Tot slot is het uiteraard belangrijk: iedereen in het gezin doet zijn aandeel. Je kunt het schema maken samen met je partner, of je spreekt af dat ieder verantwoordelijk is voor vaste klussen. Ook de kinderen kunnen helpen, mits ze op een leeftijd zijn dat het ook daadwerkelijk schoner wordt. Je kunt ook samen op een vaste dag het huishouden aanpakken. Ieder zijn eigen taken, binnen een paar uur is het dan helemaal netjes!

Het blijft een verplichting, dat huishouden. Maar met deze tips kun je er wellicht productief en efficiënt mee aan de slag, zodat er meer tijd over blijft voor leuke dingen!

Wil je meer lezen over productief werken? Kijk dan hier.