Er zijn wel eens van die momenten in het leven, dat je het gevoel hebt dat je stil staat. Dat je op de automatische piloot door je dagen wandelt, maar dat er niets nieuws gebeurd. Je voelt je dan wellicht wat mat en denkt: is dit het nu? Het antwoord daarop is: NEE! Het is tijd voor verandering. Laten we het hebben over 10 goede redenen om jezelf te blijven ontwikkelen.

Voor mij is het heel herkenbaar, het gevoel van stilstand. Ik heb het nu een paar keer ervaren en voor iemand die juist drijft op vernieuwing, is het echt niet fijn. Ik voel me in die periodes altijd wat zwaarmoedig en opgejaagd, omdat ik denk dat het niet meer goed komt. Maar natuurlijk komt het goed. Het kost misschien wat tijd, energie en wilskracht, maar het komt goed. Uiteindelijk vind je weer een nieuwe interesse of hobby, waarmee je je persoonlijke ontwikkeling weer een boost geeft. Of pak je een oude interesse weer op (Dit kan een sport zijn, maar ook het lezen van boeken, koken, of tuinieren. You name it). Er zijn talloze manieren, maar het belangrijkste is dat je jezelf blijft ontwikkelen. Ik deel hieronder mijn visie.

Jezelf ontwikkelen draagt bij aan persoonlijke groei

Om maar meteen te beginnen met de allerbelangrijkste reden voor mij om niet te stoppen met zelfontwikkeling: het draagt bij aan persoonlijke groei. Door te blijven leren, kom je erachter wat je sterke kwaliteiten zijn en hoe je deze kunt inzetten. Tevens leer je ook meer over je eigen visie, dromen en doelen. Een heel pakket met waardevolle informatie, die naarmate de tijd vordert, steeds meer wordt uitgebreid. Voor iedereen is persoonlijke groei en het ontwikkelen daarvan iets anders. Wil je bijvoorbeeld ergens heel goed in worden? Een sport of een kunstvorm? Of wil je zoveel kennis vergaren over een onderwerp, dat je andere mensen erin kunt onderwijzen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het geeft nieuwe inzichten

Als je open minded ergens in stapt, kun je prachtige nieuwe inzichten krijgen. Als je wilt werken aan je ontwikkeling, kan het soms mooi zijn om iets te gaan verkennen waar je nog niks van weet. Bijvoorbeeld, het heelal (in mijn geval weet ik daar bar weinig van). Je kunt klein beginnen, lees bijvoorbeeld een boek over het onderwerp! Of ga eens een gesprek aan met iemand die er veel kennis van heeft. Je zult zien dat je met veel nieuwe inzichten thuis komt.

Vergroten van creativiteit

Voor mij staat persoonlijke ontwikkeling gelijk aan het vergroten van mijn creativiteit. Dit is heel breed natuurlijk, je kunt denken aan schilderen, tekenen of boetseren. In mijn geval zit creativiteit in het schrijven op Niet Bijzonder Gewoon Leuk. Mijn schrijfskills vergroten en mijn tone of voice bijschaven. Je kunt je eigen creativiteit uitbreiden en verder ontwikkelen op ieder vlak!

Meer zelfvertrouwen ontwikkelen

Jezelf verder laten groeien, gaat gepaard met vallen en opstaan. Soms zul je denken: ‘waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?!‘ Angst, gevoel van mislukking; als je grote stappen wilt nemen zal onzekerheid ook zo nu en dan langskomen. Maar zet door! Spreek jezelf streng toe en overwin die angsten. Uiteindelijk zul je er meer zelfvertrouwen aan over houden.

Doelgericht werken

Deze reden werkt eigenlijk twee kanten op. Wil je iets bereiken? Heb je duidelijk voor ogen wat je doel is? Doelgericht willen werken is een goede reden om meer aandacht te besteden aan zelfontwikkeling. Je kunt je productiviteit leren verhogen, structuur aanbrengen in je werk en daarmee je doelen bereiken. Daarnaast kan doelgericht werken ook BIJDRAGEN aan zelftontwikkeling. (Lees er hier meer over) Als je bijvoorbeeld wilt leren gitaar spelen, is het belangrijk hiervoor tijd in je planning op te nemen. Twee keer in de week les en wellicht nog een avond zelf oefenen. Zo werk je gericht aan je doel, wat je persoonlijke ontwikkeling vergroot.

Waardevolle kennis opdoen

Nog een belangrijke reden om te gaan werken aan je persoonlijke ontwikkeling, is het vergroten van je kennis. Je kunt je meer gaan verdiepen in je passie, of juist kiezen voor een geheel nieuw onderwerp. Een studie website bouwen, of het leren van een taal. Of je het nu alleen doet voor je plezier, of juist omdat je er je werk van wilt maken: nieuwe kennis is altijd goed!

Zelfstandigheid vergroten

Deze reden sluit volledig aan bij de vorige, meer kennis op doen kan je zelfstandigheid enorm vergroten. Zie je bijvoorbeeld elk jaar weer op tegen de belastingaangifte, juist omdat je er niets van begrijpt? Betaal je ieder jaar veel te veel aan een adviseur? Kies nu voor een andere aanpak! Begin in januari al met je voorbereiding door online te lezen over belastingaangifte, video’s te kijken en advies in te winnen. Zo vergroot je jouw zelfstandigheid en kun je in maart helemaal alleen die aangifte invullen.

Geld verdienen

In sommige gevallen kan jouw persoonlijke doel ook zijn: geld verdienen. Of wie weet is dat wel heel vaak het geval. Als je bijvoorbeeld hebt besloten te starten als ondernemer, dan is de drijfveer voor je groei en ontwikkeling natuurlijk geld verdienen. Dit kan dus een groot onderdeel zijn van je persoonlijke ontwikkeling.

Geven aan anderen

Een mooie verrijking van zelfontwikkeling kan ook zijn, dat je jouw opgedane kennis en ervaring kunt doorgeven aan anderen. Ben je bijvoorbeeld heel goed in het coachen van mensen? Of kun je jouw kennis heel goed via een podcast delen met geïnteresseerden? Het is mooi om ook te kunnen geven aan anderen.

Meer uit het leven halen

Tot slot draagt persoonlijke ontwikkeling bij aan het gevoel van bewust leven. Alle bovengenoemde redenen komen samen in het gevoel dat je alles uit het leven haalt. Je ervaart elke seconde van de dag als waardevol. En dat is een heel fijn gevoel natuurlijk!

Heb je zelf ook een andere reden om te blijven leren en ontwikkelen? Laat hieronder in een reactie weten wat dat voor jou is!