Moeder zijn vergt veel energie. Dat is mijn ervaring met het moederschap. Het is bij vlagen vermoeiend, het eist veel toewijding en verantwoordelijkheid. Het is tevens ook het mooiste wat me ooit is overkomen. Een gevoel van intense liefde als je kinderen je blij aankijken. Je vermoeide ogen en pijnlijke rug zijn dan even minder aanwezig. Maar het blijft wel. Daarom is het op zijn tijd ook belangrijk om jezelf wat rust te gunnen. Gewoon even een moment op te laden en je lichaam te laten ontspannen. Hoe creëer je nu van die heerlijke relax momenten, als je weinig tijd en geld hebt? Lees hier alle budget spa ideeën voor drukke moeders!

Ik ben er niet heel erg goed in: ontspannen. Heel lang heb ik het gevoel gehad dat ik dat niet mocht van mezelf. Ik mocht pas ontspannen als ALLES gedaan was. En je raadt het al, dit was nooit het geval. Want er is altijd wel iets om op te ruimen, schoon te maken of aandacht te geven. Na een tijdje begon dit neurotische gedrag (want zo zie ik het nu eigenlijk wel) zijn tol te eisen. Ik werd gespannen, sneller moe en kon mijn emoties soms moeilijk de baas. Het werd tijd voor een andere aanpak! Nu heb ik voor mezelf met enige regelmaat ‘Spa en Wellness at Home’ . Hoe ik dat precies creëer, zal ik hieronder uitleggen.

Een Badkamer Spa

Als drukke moeder gebruik je vast vaak de opmerking ‘Ik heb geen tijd’. En ergens is dat gewoon waar. Je hebt waarschijnlijk geen tijd om regelmatig een dag vrij te nemen om eens heerlijk naar een wellnessoord te vertrekken. Dat lukt mij ook niet! Maar graag kijken we naar wat WEL mogelijk is. Dus waarom maken we er geen badkamer spa van? Gewoon in de comfort van je eigen huis. Ook nog eens heel budget vriendelijk!

Nu denk je misschien: maar mijn badkamer is helemaal niet comfortabel. Wat doe je dan? Zelf heb ik het geluk te beschikken over een ruime badkamer, met douche, ligbad en lekkere vloerverwarming. Maar ook als je alleen een douche hebt, is er vanalles mogelijk. Het betekent namelijk niet dat je ALLEEN in de badkamer moet vertoeven. Naast het bad/douche ritueel, kun je daarna natuurlijk ook heel comfortabel neerstrijken in je slaapkamer. Maak je bed mooi op, leg een warme badjas klaar en pak even dat moment helemaal voor jezelf.

Hier een tips en ideeën om je eigen spa te creëren:

  • Kaarsen. Alles begint met de sfeer. Zet een paar mooie kaarsen neer met een heerlijke geur en waan je direct in je eigen kuuroord!
  • Muziek. Een zacht, dromerig muziekje om je helemaal te laten wegdromen is een echte must have.
  • Zachte handdoeken. Er is niets fijners dan een echte fluffy handdoek op je huid.
  • De royale badjas. Ik noemde het al eerder, wat mij betreft noodzakelijk voor het echte wellness gevoel! (Een lekker joggingpak volstaat natuurlijk ook)
  • Heerlijke badolie of doucheschuim in je favoriete geur.
  • Een paar lekkere crèmes, waaronder bodylotion, gezichtscrème of een masker, om je huid goed te kunnen voeden.
  • Een boek of tablet. Na het badderen ontspannen op bed met een moment van rust.
  • Je favoriete smoothie of glas rode wijn.
  • Een lekkere snack. Je kan wederom op de gezonde tour gaan met pecannoten of amandelen, of gewoon een bakje chips. Waar je zin in hebt!

Dit lijstje kun je natuurlijk eindeloos uitbreiden, met alles wat voor jou het ultieme gevoel van ontspanning geeft.

Moment voor jezelf

Het kan zijn dat je nu je dit leest denkt: “Ja dat is allemaal leuk en aardig, maar daar heb ik geen TIJD voor!” Bedenk je dan dat dit helemaal niet heel veel tijd (en geld) hoeft te kosten. Begin eens met een zondagavond in de maand, kijk hoe het bevalt. Zet het in je agenda! Het verplicht je om de afspraak aan jezelf waar te maken.

En…voel je niet schuldig. Ik betrap mezelf er nog vaak genoeg op, dat ik me schuldig voel als ik niet 24/7 ‘aan’ sta voor de kinderen. Zeker met jonge kinderen, die nogal veel hulp nodig hebben, kun je dat gevoel soms moeilijk uitschakelen. Maar ook hier geldt: maak afspraken. Je partner kan wellicht even een paar uurtjes alleen met de kinderen bezig zijn. Of plan je spa moment als het spul op bed ligt. Lekker rustig!

Er zijn veel mogelijkheden, je moet je er alleen aan over durven geven. Accepteren dat jij ook je relax momenten verdiend. En het hoeft echt niet extravagant of duur te zijn, om te kunnen genieten. Het is net zo fijn in de comfort van je eigen huis, zonder al te veel geld uit te geven.

Kortom, een moment van ontspanning heeft iedereen nodig. Alleen soms lukt het gewoon niet om er tijd voor vrij te maken. Deze ideeën helpen je wellicht op weg naar een heerlijke avond voor jezelf.

Heb je ook nog tips voor een badkamer spa? Laat het hieronder weten!

Lees hier meer artikelen over ontspanning en vrije tijd.