In het dagelijks leven kan geld ongemerkt je portemonnee uitglippen. Zonder dat je je er bewust van bent! De vaste lasten worden automatisch afgeschreven, maar je variabele kosten gaan via je eigen hand. Budgetteren van je variabele kosten, zoals boodschappen, benzine en gezinsactiviteiten, kun je voortaan heel makkelijk doen met enveloppen! Ook als je doel is om wat geld te gaan besparen, kan deze methode uitkomst bieden.

Laat ik maar beginnen met een feitje over mezelf: ik kan goed geld uitgeven. En snel ook. Ik gebruik mijn pinpas ongemerkt meerdere keren per dag. Om aan het einde van de dag of week (afhankelijk hoe vaak ik mijn saldo check) weer te schrikken van de hoeveelheid kleine bedragen die opgeteld toch een fors bedrag in mindering brengen. Doordat mijn financiële situatie nu veranderd is, ik ben tenslotte minder gaan werken na de komst van kind nummer twee, is het tijd voor een andere aanpak. De methode met enveloppen is voor mij de uitkomst gebleken.

Budgetteren met enveloppen

De enveloppenmethode is eigenlijk bedoeld om goed te kunnen nagaan waar je geld naartoe gaat. Het is simpel, effectief en een goede manier om ook nog eens te besparen. Ik zal de methode aan je uitleggen.

Bepaal je categorieën

Allereerst start je met het maken van een lijstje met alle categorieën waar jij geld aan uitgeeft, NAAST je vaste lasten. Onder vaste lasten rekenen we in dit geval alle automatische afschrijvingen van hypotheek, GWL, verzekeringen, sparen, wegenbelasting en eventueel telefoonrekening. Boodschappen, kleding en dergelijke zijn allemaal variabel. Voor de variabele categorieën maak je dus een lijst. Het mooiste is als je er ongeveer zes of zeven hebt, dit houdt het overzichtelijk. Je kunt denken aan:

  • Boodschappen (incl. Luiers indien nodig)
  • Benzine en onderhoud auto
  • Persoonlijke Verzorging (kapper, kleding, schoenen,huidverzorging etc.)
  • Ontspanning (dagjes uit, sportactiviteiten of eten buiten de deur)
  • Verjaardagen en Cadeaus
  • Overig (Dit kan zijn: tandartsbezoek, dierenarts voor de katten, maar ook een nieuwe stoel voor in huis)

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer categorieën te bedenken, je kiest wat het beste bij jou en je gezin past.

Start met budgetteren: hoeveel wil je uitgeven

Dan komt er een volgende stap, namelijk het budgetteren. Voor ieder van de categorieën is het belangrijk om een vast (en vooral realistisch!) budget te bepalen voor de periode van een maand. Dat begint bij de simpele rekensom: hoeveel hou ik over na aftrek van de vaste lasten? Met dit geld maak je de verdeling tussen de verschillende budgetten.

Voor Boodschappen bijvoorbeeld is ons budget 460 euro per maand, of 115 euro per week. Dit is voor een gezin van vier personen, incl luiers en Nutrilon. Voor Persoonlijke Verzorging reken ik ongeveer 150 euro per maand. Kleding koop ik vaak voor de kinderen en naar de kapper ga ik niet elke maand, maar toch zeker wel elk kwartaal. Voor Ontspanning is het budget vastgesteld op 100 euro per maand. Hiervan gaan we naar het zwembad, bestellen we een keer Chinees eten en kunnen we een keer per half jaar naar een pretpark.

Het budget voor Verjaardagen zet ik standaard in op 50 euro. Dit wisselt natuurlijk per maand, sommige maanden zijn er veel mensen jarig en soms geen. Maar door het altijd op 50 euro te houden, kun je ook wat opsparen. Dan blijft de categorie Overig nog over. Dit is een lastige vind ik. Gemiddeld gaat hier toch nog wel een fors bedrag uit met onverwachte kosten. We hebben het budget ingezet op 150 euro per maand, met de insteek dat we het NIET gebruiken als het niet noodzakelijk is.

En dan de enveloppen

Nu komen we tot het belangrijkste deel van deze manier van budgetteren, namelijk het gebruik van de enveloppen. Het idee is dat je al het geld voor de verschillende categorieën pint bij de bank. We werken dus met contant geld. In mijn geval haal ik dus op de eerste dag van de maand 910 euro uit het automaat van de bank.

Je kunt verschillende enveloppen gebruiken, gewone witte volstaan. Maar laat gerust je creativiteit vrij! Gebruik gekleurde enveloppen om de budgetten uit elkaar te houden, of maak ze zelf van mooi papier. Elke envelop staat voor een budget. Stop het bedrag van die maand in de envelop en schrijf het bedrag op de achterkant van de envelop. Dan ben je klaar!

In de praktijk

Elke keer als je nu geld wilt gaan uitgeven voor een bepaalde categorie, neem je de envelop mee. En laat je je pinpas thuis. Zo vermijdt je de verleiding om toch alsnog iets extra’s te gaan pinnen. Je betaalt uit je envelop. Zelf schrijf ik na mijn uitgave het bedrag op de achterkant van de envelop, zodat ik precies kan bijhouden wat ik heb uitgegeven en wat het resterende bedrag is voor die maand.

Op dag 30 of 31 van de maand, is het tijd om de balans op te maken. Wat heb je uitgegeven en nog belangrijker: wat heb je overgehouden? Alles wat over is geld als een besparing. Zelf kies ik ervoor om van dit bedrag dat over is, al het muntgeld uit de enveloppen te halen. Het muntgeld stop ik dan in een potje. De rest laat ik in de envelop zitten, zodat het eventueel de volgende maand kan worden gebruikt als het nodig is.

Deze manier van budgetteren werkt voor mij. Ik heb grip op de uitgaven, kan wat strenger zijn in wat we wel en niet aanschaffen en het voorkomt impulsaankopen. Nu kan ik me voorstellen dat niet iedereen met contant geld wil rondlopen. Misschien is deze enveloppenmethode dan niks voor jou en werk je liever met verschillende potjes op je spaarrekening (zie hier hoe dat werkt). Of met een groot budget voor alle uitgaven. Het kan. Maar mocht je wel met deze enveloppenmethode aan de slag gaan, dan ben ik heel benieuwd hoe het voor jou werkt! Laat je hieronder een berichtje achter?

Mocht je meer willen lezen over besparen en budgetteren, kijk dan hier bij de andere artikelen.