Zodra je moeder wordt verandert je leven. En niet zo’n klein beetje ook! Nadat de grote rollercoaster van een bevalling achter de rug is en je weer een beetje opgekrabbeld bent na de kraamtijd, beginnen steevast de mensen in je omgeving alweer met de volgende vraag: Hoe ga je het straks combineren? Ze doelen dan op de tijd na je zwangerschapsverlof, wanneer het (voor de meeste vrouwen) weer tijd wordt om aan het werk te gaan. En dan begint ook voor jou als moeder de eeuwige battle: balans vinden tussen je gezin en je baan.

Welke balans?

Oke, laat ik maar met het slechte nieuws beginnen: een echte balans bestaat niet. Althans, niet in de combi tussen werk en gezin. Een balans is namelijk een situatie waarin alles in evenwicht is, dus gelijk aan elkaar. En als er iets is wat NOOIT gelijk verdeeld is qua aandacht, is het wel de combinatie van je gezin en je baan. Goed om te weten, want wellicht kun je het dan ook beter loslaten. De situatie waarin je op je werk bezig bent met afspraken voor je kinderen, de boodschappen (in je hoofd) aan het bestellen bent en ook nog maar even de loodgieter belt voor die ene lekkage. Of wanneer je savonds thuis bent, je toch nog even wat werk afmaakt tijdens het diner. Herkenbaar?

Vast wel! Maar ik hoor je denken, wat werkt dan wel om beide kanten van mijn leven bewust te leven?

Bepaal wat voor jou de balans moet zijn

In dit geval gebruiken we het woord ‘balans’ om aan te geven dat beide kanten van je leven (werk en gezin) in goede harmonie moeten zijn. Stap 1 is eigenlijk het formuleren van jouw wensen: wil je de focus leggen op je baan, om die promotie binnen te slepen? Schrijf op wat er voor nodig is om thuis alles goed draaiende te krijgen, zodat je je volledige focus kunt leggen op je werk. En heel belangrijk: schrijf ook op voor welke termijn dit geldt. Is het 6 maanden, of moet je er misschien wel een jaar harder voor werken? Luister dan ook naar je gevoel, is dit wat je wilt?

Of misschien kies je er juist voor om voorlopig de focus te leggen op het gezin. Ik heb die keuze na de geboorte van mijn tweede kind gemaakt. Van 4 dagen naar 3 dagen werken, zodat ik meer dagen thuis kan zijn. Ik heb daarmee bewust gekozen om voorlopig geen stappen te gaan maken in mijn loopbaan, de functie die ik nu heb is voldoende uitdagend om mezelf tijdens die drie dagen gemotiveerd te houden. Zo zie je, er zijn verschillende mogelijkheden. Zelf bepaal jij welke balans het beste past bij de fase in jouw leven.

Voel je niet schuldig

Schuldgevoel = moederschap. Als moeder voel je je zo vaak schuldig, vooral tegenover je kinderen of partner. Heb ik ze wel genoeg aandacht gegeven? Ben ik wel betrokken genoeg? De eeuwige vragen blijven constant in je hoofd malen. Maar ook kan je je schuldig voelen tegenover je baas, als je weer eens niet langer kan blijven omdat je echt de kinderen moet ophalen. Kortom, voor je gevoel doe je het dan nooit goed. Het enige dat echt werkt: laat je schuldgevoel los. Sta achter de keuzes die je hebt gemaakt en weet dat je het goed doet. Pas zodra het schuldgevoel ook daadwerkelijk niet meer de overhand heeft, kun je echt presteren. Op beide vlakken!

Zorg goed voor lichaam en geest

Hoe leuk het ook klinkt om je baan en de zorg voor je gezin allemaal te combineren, het blijft zwaar. Niet altijd en continu, maar bij vlagen is het gewoon zwaar. Mentaal kan het zwaar zijn door dat schuldgevoel of alles wat er nog op de to do list in je hoofd staat. Maar ook fysiek eist het zijn tol als je continu in de race stand staat. Korte nachten (Met kleine kinderen eerder regel dan uitzondering), lange dagen en veelal in de hoogste versnelling: het is uitputtend.

Vermoeidheid is vaak een van de eerste tekenen dat je misschien wat langzamer moet gaan. En hoe moeilijk het ook is (en blijft), luisteren naar je lichaam is belangrijk. Neem dus minimaal eenmaal per week rust, even een ontspannen bad of een keer vroeg naar bed. Of ontwikkel een goede ochtendroutine, zodat er wat ruimte komt voor je eigen ontwikkeling. Zorg goed voor jezelf, dan kun je ook goed zorgen voor anderen.

Sta open voor verandering

Je kunt het van te voren nog zo mooi verzinnen, soms werkt het gewoon niet. Als jouw balans toch niet helemaal blijkt te passen bij je doel, voel je dan niet slecht als je het moet aanpassen. Open staan voor verandering, is iets goeds. Je mag namelijk terugkomen op een eerder besluit, dit is juist verstandig als het je fysiek en mentaal opvreet.

Door je doelen te formuleren en de juiste balans voor je zelf te zoeken, kun je een fijne combinatie hebben tussen je baan en je gezin. Het geeft je dan de juiste energie, waarmee je zonder schuldgevoel voor beide kanten je uiterste best doet. Wat weer zorgt voor persoonlijke groei. Door in je achterhoofd altijd te houden dat je MAG veranderen als dat nodig is, geef je jezelf de mogelijkheid om bij te sturen. Dat is hoe een balans tussen je gezin en je baan, echt kan werken.

Lees hier verder over de balans tussen werk en gezin en het maken van de juiste beslissingen.

Wil je meer lezen over bewust leven? Kijk dan bij de andere artikelen!