Meer gedaan krijgen op een dag, je tijd beter indelen, focus houden: we weten allemaal dat we het willen. Maar het kan verdomd lastig zijn om de juiste tools te vinden die jou productiever maken. Het moet passen bij je levensstijl, ritme en activiteiten. Een hele productieve toepassing vind ik het blokkenschema. Time blocking (zoals het in Amerika vaak wordt genoemd), is niets anders dan je tijd zo indelen dat je meer gedaan krijgt door behoud van focus. Een productieve methode voor drukbezette vrouwen!

We zeggen vaak dat vrouwen goed kunnen multitasken (en in zeker opzicht geloof ik dat ook nog steeds). Het is alleen zo dat je eigenlijk maar 1 taak doet waar je volledige aandacht naar uit gaat. Wel kan je dit combineren met iets wat minder inspanning vraagt van je brein, bijvoorbeeld lopen, was ophangen, rommel opruimen. Wanneer er twee taken zijn die eigenlijk focus en concentratie vragen en je dit tegelijk probeert te doen, gaat het mis.

Ik probeer het zelf nog vaak genoeg, maar negen van de tien keer krijg ik dan een opgejaagd gevoel, omdat nergens echt aandacht naar uit gaat. Ook laat ik me enorm afleiden door mijn telefoon. Een appje hier, een nieuwe email daar. Constant zit dat ding me in de weg. Toen kwam het moment dat ik er klaar mee was. Ik ging me echt kapot ergeren aan het feit dat ik zo weinig gedaan kreeg op een dag. Het blokkenschema was voor mij de oplossing en ik leg het graag aan je uit.

Hoe het Blokkenschema werkt

In essentie is het vrij simpel; je deelt je dag in blokken. Vanaf het moment dat je op staat tot dat je naar bed gaat. In de tijd van een specifiek blok, hou je je alleen bezig met datgene wat je behoort te doen. Dit zorgt voor een enorme focus, doelgerichte aanpak en een strakke structuur. Super productief dus!

Een voorbeeld van het blokkenschema op de dag dat ik thuis ben bij de kinderen:

Vroege ochtend blok: 5.30 – 8.30 uur

Dit blok bevat het opstaan, mijn ochtendroutine, kids uit bed helpen, aankleden en eten geven (ontbijt voor de oudste, fles voor de jongste). De eerste prioriteit van de dag is mezelf en de kinderen klaar maken voor de dag.

Late ochtend blok: 8.30 – 12.00 uur

Ik noem dit late ochtend (voor veel mensen is half 9 ook vroeg zat), omdat wij hier thuis vroeg op staan. In dit blok staan vaak de klusjes op de planning. Hierin mag ik van mezelf het eerste half uur mijn telefoon bekijken. Mail lezen, sociale media checken en eventueel het nieuws lezen. Na dit half uur leg ik mijn telefoon weer weg. De rest van de tijd is gereserveerd voor huishoudelijke taken, bijvoorbeeld woonkamer opruimen en schoonmaken, was aanzetten en opvouwen, bedden verschonen en boodschappen doen. Met goed weer maken we direct ook een rondje door het park of speeltuin. Ik vind het belangrijk dat de kinderen minimaal 1x per dag lekker buitenspelen, meestal probeer ik dat in de ochtend alvast te doen.

Het lunch blok : 12.00 – 13.30 uur

Dit is het tijdstip waarop de oudste vaak weer trek heeft en er dus wordt geluncht. Voor mij is dit het moment om te ontbijten (Ik doe aan intermitterend vasten – daar later meer over) dus dan zitten we even gezellig samen. Na een half uurtje heb ik dan weer 15 minuten ingepland om mijn telefoon te checken. Door dit op vaste momenten te doen, voel ik veel minder de noodzaak om direct op berichten te reageren en kan ik me veel beter concentreren op het moment. Na mijn telefooncheck is het dan even rustmoment. Meestal kijk ik dan met mijn dochter gezellig een filmpje op de bank. Mijn zoon van 6 maanden doet in dit blok vaak zijn middagdutje.

Het middag blok : 13.30 – 16.30 uur

Dit is de ruimte die we hebben voor leuke activiteiten. Op mijn niet-werkdagen vind ik het heel fijn om lekker een paar uur ongestoord te genieten van de tijd met mijn kinderen. We hebben een abonnement op een binnenspeeltuin in de buurt, dus bij regenachtig weer gaan we daar heen. Of bijvoorbeeld zwemmen (als ook mijn vriend vrij heeft), of naar de Ikea ofzo. Dit is ook het blok waarin ik twee dagen per week sociale afspraken KAN plannen. Let wel, dit hoeft natuurlijk niet. Vaak zijn dit afspraken met vriendinnen die toevallig ook vrij zijn en jonge kinderen hebben.

Start van de avond blok: 16.30 – 19.30 uur

Het klinkt misschien wat vroeg, maar met jonge kinderen is het gewoon fijn om op tijd te beginnen aan het avondprogramma. Ze zijn moe van de dag, hebben honger en ten alle tijden wil ik voorkomen dat het stress oplevert. Ook hanteer ik een vaste routine elke avond, dit werkt voor mijn gezin het beste.

Aangezien ik ook op werkdagen erg vroeg begin, ben ik meestal voor de start van het avond blok thuis. Eerst ga ik koken (dochter kijkt dan ondertussen tv of speelt nog wat), dan rond 5 uur eten we met elkaar. Daarna de jongste een fles, ondertussen bekijk ik dan weer mijn telefoon. Om 6 uur ruim ik de keuken op en haal ik een doekje over de tafel. Dan is het tijd om de tassen klaar te zetten voor de volgende dag, kleding neer te leggen en lunch te maken voor mezelf. Zo rond half 7 begint badtijd, tandenpoetsen en verhaaltje lezen voor mijn dochter. We streven er naar dat zij rond half 8 op bed ligt.

Late avond blok: 7.30 – 22.00 uur

Dit blok start met een fles voor mijn jongste, die gaat rond 8 uur naar bed. Daarna ruim ik meestal het laatste speelgoed en rondslingerende wasgoed nog op en zet ik de vaatwasser aan. Dan is het tijd om zelf te gaan douchen (of in bad, heerlijk ontspannen!). Na het douchen check ik nog een laatste keer mijn telefoon. Meestal hou ik nog een klein uurtje over voor het kijken van een serie, of lezen van een boek.

En dan is de dag voorbij. Zoals je ziet is mijn blokkenschema simpel, doeltreffend en productief. Ik kan zowel mijn tijd verdelen tussen huishouden, aandacht voor de kinderen en eventuele afspraken. Natuurlijk loopt er wel eens iets anders, of kom ik ergens niet aan toe. Maar over het algemeen geeft dit blokkenschema me rust. Niet teveel tijd kwijt aan afleiding van mijn telefoon, bewust genieten van de dag met mijn gezin.

Kortom, een blokkenschema is een handige planningstool om productiever om te gaan met je dag. Daarnaast geeft het rust en kun je veel meer genieten van het moment. Wie wil dat nou niet?

Wil je meer tips over productiviteit en het maken van planningen? Lees dan hier verder!