Hoe ga je om met veranderingen in je financiële situatie? Wat als je door omstandigheden ineens een stuk minder te besteden hebt, maar je nog niet weet hoe je je uitgavenpatroon moet aanpassen? Lees hier welke 15 besparingen ik toepas voor een bewust budget!

Ik heb het zelf al meerdere malen in mijn leven meegemaakt: mijn inkomsten verminderden, maar mijn uitgavenpatroon bleef ongewijzigd. Vaak resulteerde dat in een lege bankrekening halverwege de maand. Heel irritant en onhandig, om de eerste twee weken royaal te spenden en dan weer twee weken te struggelen.

Ook nu ben ik weer in zo’n situatie beland. In septenber ben ik na een lang zwangerschapsverlof weer begonnen met werken. Maar wel een dag minder dan voorheen. Dit merk ik uiteraard in het salaris dat ik ontvang. Nu is het een bewuste keuze geweest om minder te gaan werken en in de berekening vooraf was dat ook geen enkel probleem. Het enige ding is, ik heb mijn uitgavenpatroon (nog) niet aangepast! Om een bewust budget te creëren voor mijn maandelijkse uitgaven en te zorgen dat mijn bankrekening niet compleet leeg raakt, heb ik 15 bespaar tips verzameld die direct toe te passen zijn op je financiële situatie.

1. Maak de balans op

Allereerst is het natuurlijk van belang om te weten wat je inkomsten en vaste uitgaven zijn. Dat kun je heel simpel op een rijtje zetten, kolom + voor inkomsten en kolom – voor alle kosten. Voeg daarna ook je variabele kosten toe, dat wil zeggen boodschappen, persoonlijke verzorging, vrije tijd, uitjes met het gezin, verjaardagen etc. Kom je onder aan de streep uit in de min? Dan weet je dat er iets te doen staat!

2. Schrap in je uitgaven

Het wordt tijd om te gaan schrappen in de uitgaven. Zelf begin ik dan altijd bij de vaste lasten. Dit zijn maandelijks terugkerende bedragen, het is de eerste winst als je daar al op kunt besparen! Daarnaast is het goed om kritisch te kijken naar je variabele uitgaven. Wat is echt nodig en wat niet? Wat zijn de onbewuste geldvreters, waarvoor je te pas en te onpas je pinpas trekt?

3. Stel budgetten vast

Dit is wel het meest effectieve voor mij. Vaak denk ik dat ik ongeveer wel weet wat eruit gaat aan bijvoorbeeld boodschappen. Dan schat ik zo’n 400 euro per maand, blijkt het onbewust toch richting de 550 euro zijn gegaan! Een budget vaststellen voor iedere categorie is dan een uitkomst.

4. Wees bewust van je budget

Ga de maand niet van start met het hele bedrag, maar verdeel je budget bijvoorbeeld over de weken. Een bewust budget per week, zorgt ervoor dat je echt merkt dat je bijna aan je max zit qua uitgaven. Je moet dan ook keuzes maken, maar weet wel dat je de week erna weer geld hebt.

5. Stel jezelf een doel

Dit is misschien wel nummer 1 in plaats van nummer 5, omdat het je helpt om focus te houden. Het stellen van een financieel doel kan zo simpel zijn als: ik wil elke maand met 0 euro uitkomen op mijn bankrekening en niet rood staan. Of wat ambitieuzer: ik wil deze maand geen geld uitgeven aan kleding en het bedrag dat ik overhoud zet ik op een spaarrekening. It’s up to you!

6. Ga vergelijken!

Na het voorbereidende werk is het tijd voor de echte actie. Voor vermindering van de vaste lasten, sla ik altijd aan het vergelijken. Telefoonrekening, energie, verzekeringen of bijvoorbeeld entertainment abonnementen. Zo heb ik deze maand mijn abonnement op tijdschrift Ouders Van Nu en Videoland opgezegd en ben ik overgestapt van energieleverancier. Totale besparing per maand : 65 euro!

7. Maak cash enveloppen

Deze methode heb ik afgekeken bij The Budget Mom. Ik volg haar al een tijdje op YouTube en zij maakt gebruik van cash enveloppen. Een super handig systeem als je echt bij wilt houden wat er precies in en uit gaat bij een bepaald budget. Je pint elke week het exacte bedrag voor je budget en stopt het in een envelop om zo niet in de verleiding te komen meer uit te geven dan je hebt.

8. Shop bewust

Een open deur misschien, maar het loont echt om bewust te shoppen. Ik heb dit toegepast door duurzamer kleding te kopen bijvoorbeeld. Minder stukken tegen een hogere prijs, maar ze gaan langer mee dus uiteindelijk kost het me minder. Zo ook met benzine, rekening houden met waar je tankt kan een groot verschil maken!

10. Wees open over je situatie

In het begin soms wat ongemakkelijk, maar laat de mensen in je omgeving weten dat je budget is veranderd. Zo staan vrienden niet raar te kijken als je eens een etentje over slaat of een goedkoper cadeautje meeneemt naar een verjaardag, als dat ze van je gewend zijn. Want let op: het is vaak het verwachtingspatroon van je omgeving wat het lastig maakt om echt te besparen op je uitgaven. Door dit uit te spreken dwing je begrip af en maak je het jezelf makkelijker!

9. Gebruik een app

Er zijn talloze apps om zowel je financiën bij te houden, als ook om te besparen. Ken je Too Good To Go al? In deze app kun je zoeken naar lokale ondernemers (veelal bakkers en supermarkten) die de zogenoemde Magic Boxen verkopen. Tegen een flink gereduceerd bedrag, kun je op vastgestelde tijden zo’n box bestellen en ophalen. Let wel: dit zijn voornamelijk producten op de tht datum, dus je moet het wel snel opmaken. En het zijn elke keer andere producten, dus je weet van te voren niet wat je krijgt. Maar een leuke verrassing, je helpt om voedselverspilling tegen te gaan en bespaart ook nog geld !

10. Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt

Om net wat euro’s bij te verdienen, is het handig om ongebruikte spullen een tweede leven te bieden. Dit kan op een kleedje bij de plaatselijke rommelmarkt, of natuurlijk via Marktplaats of Facebook groepen. Het ruimt je huis lekker op en je houdt er ook nog iets aan over!

11. Ga mealpreppen

Helemaal hot en happening in Amerika is het zogenaamde ‘mealpreppen’. Dit houdt in dat je van te voren bedenkt wat je gaat eten en dit ook al klaarmaakt, zodat je op het moment van gebruik snel wat op tafel kan zetten. Handig! Kook je gelijk grote porties en vries je dat in, dan heb je ook nog een mooie besparing.

12. Wees voorbereid op de dag

De onbewust snelle uitgaven worden vaak gedaan als je onvoorbereid aan de dag begint. Snel een broodje bij het tankstation (langs de snelweg, want je was vergeten te tanken), in plaats van een lekkere lunch van thuis. Een te duur cadeau kopen, omdat je vergeten was dat je na je werk direct naar een verjaardag moest. Alles wat snel en gehaast gekocht moet worden is vaak veel duurder. Dus een beetje voorbereiding scheelt een hoop geld!

13. Lees adviezen van anderen

Internet staat er vol mee en je moet even zoeken tot je mensen hebt gevonden die passen bij jouw interesses en overtuigingen. Maar er zijn tientallen inspirerende mensen te vinden, die je van onschatbare informatie kunnen voorzien. Zo heb ik zelf een aantal Youtubers/bloggers die ik graag volg, maar ook coaches en andere vakmensen die tips geven over alles wat mij inspireert. Zo heb ik voor een bewust budget en bespaartips altijd veel aan de blogs van Fun Cheap or Free en The Budget Mom. Laagdrempelig, toepasbaar op je eigen leven en resultaatgericht. Dat is het belangrijkste bij adviezen van anderen voor je eigen budget methode!

14. Kijk naar gratis uitjes voor het hele gezin

Een kostenpost waar vaak ongemerkt veel geld naar toe gaat (in ons geval zeker) is vrije tijd en uitjes. Een uitje met het hele gezin moet vooral gezellig zijn, dan is geld ineens niet zo heel belangrijk. Maar vaak is zo’n dagje dierentuin of pretpark al snel weer 100 euro (incl. entree, parkeren, eten etc.). Hier valt dus een hoop te besparen! Kijk eens naar alle gratis uitjes in de regio, vaak ontzettend leuke activiteiten voor jong en oud. Spelen op de geitenboerderij, een speurtocht door het bos of zwemmen in de natuurplas. Gratis en nog leuk ook!

15. Omarm je nieuwe financiële situatie

Tot slot is een onderdeel van een bewust budget ook het omarmen van je nieuwe situatie. Accepteer dat je niet zomaar alles meer kan kopen en maak er een uitdaging van om zo creatief mogelijk om te gaan met besparen. Je zult zien, het leven wordt er zeker niet slechter op!

Wil je nu meer lezen over besparen en andere geldzaken? Lees dan hier verder.