Waarom leven we allemaal in zo’n sneltreinvaart? Alles moet en er is geen tijd om even stil te staan bij de mooie, gewone dingen van de dag. Wat nou als het ook anders kan: Bewust genieten van de simpele dagelijkse dingen. Kleine momenten van bezinning, die je een fijn gevoel geven. Wie wil dat nou niet?

De tijd vliegt voorbij, voor je het weet leef je van weekend naar weekend. Onze levens zitten vol met verplichtingen van werk, school, afspraken en huishoudelijke taken. Af en toe een uitje op zondag en dan heb je het wel gehad. Elke dag lijkt hetzelfde, je staat op, gaat naar je werk, komt thuis (in mijn geval haal ik ook de kinderen nog op), gaat eten en dan naar bed. Kort gezegd dan. Tussendoor nog duizend verplichtingen, van een presentatie die af moet voor je werk, tot het eeuwige opvouwen van de was. Nee, het is niet bepaald een leuk en gezellig beeld wat ik hier schets. Maar voor mijzelf en velen met mij, wel de realiteit.

Het is daarom zo fijn en zo belangrijk om wat meer stil te staan bij je dagelijkse bezigheden. Bewust genieten van die kleine momentjes, zoals een spinnende poes op schoot op de bank of het mooie zonlicht wat door de ramen schijnt. Lees hieronder de 7 redenen waarom het belangrijk is om meer te genieten van je dag:

Elke dag telt

Het klinkt heel erg zwaar op de hand misschien, maar toch is het wel iets om bij stil te staan. Elke dag die voorbij gaat waarin je alleen maar aan het rondrennen bent, heb je niet bewust kunnen genieten van die dag. Het is goed om je soms te beseffen dat elke dag telt en je dus ook elke dag waarde kunt toevoegen in je leven.

Weten wat echt belangrijk is

Vaak komt dit besef pas op het moment dat er iets naars en onverwachts gebeurd in je leven. Je bent continu aan het haasten, tussen werk en privé, om zoveel mogelijk in korte tijd af te kunnen strepen. Maar dan ineens wordt er iemand ziek, of wordt je zelf ziek. En dan staat alles even stil. Want die ene promotie op je werk waar je 80 uur per week voor maakt, klinkt leuk. Maar wat heb je er aan als je ineens thuis komt te zitten? Zet daarom je gezondheid en de gezondheid van je naasten altijd voorop, hoe fitter je bent, hoe meer je ook kunt genieten.

Een beter humeur

Dit geldt zeker voor mij. Sinds ik mijzelf dwing om meer om me heen te kijken gedurende de dag, heb ik ook echt een beter humeur. Die ene mooie lichtval door de zon die over de huizen schijnt, de lach van mijn dochter als ik haar op til en rondzwaai. Het zorgt allemaal voor een fijn gevoel, wat ook weer leidt tot een beter humeur.

Meer rust in je hoofd

Adem in, adem uit. Soms wordt je zo opgeslokt door alle drukte, dat je hoofd over loopt van informatie verwerking. Nu zeg ik niet dat je gelijk elke dag moet gaan mediteren, maar een paar keer bewust in en uit ademen kan soms al wonderen verrichten. Of loop in de pauze een blokje om, even wat frisse lucht. Je zult merken dat deze kleine dingen al een heel verschil kunnen maken voor de rust in je hoofd.

Aandacht, voor jezelf en anderen

Nog een reden om bewust genieten van je dagelijks leven toe te gaan passen, is om meer aandacht voor jezelf en anderen te krijgen. Zelf heb ik dit gedaan door iedere dag een uur eerder op te staan dan noodzakelijk. In dit uur doe ik iets voor mijzelf (een workout, lekker ontbijt, een blogpost schrijven) of voor anderen (een kaartje sturen, een bericht aan een vriendin appen of een lief kadootje maken voor mijn vriend). Dit geeft een voldaan gevoel en zorgt ervoor dat je anderen kunt laten zien dat je aan ze denkt.

Creativiteit

Door je leven meer per dag te bekijken en te genieten van de kleine dingen, zul je zien dat je ook creatiever wordt. Bijvoorbeeld door tijd te maken om uitgebreid te gaan koken en nieuwe recepten uit te proberen. Of door op Pinterest te zoeken naar een leuk knutselproject, om samen met je kinderen op een druilerige zondagmiddag te maken. Door jezelf de ruimte te geven om niet alleen maar te haasten en te moeten, kun je ook meer creativiteit toevoegen in je leven.

Meer ruimte voor spontane acties

Door de dag als individu te zien en niet als onderdeel van een hele lange week, komt er ook ruimte voor meer spontaniteit. Heb je op de dag een uurtje over? Ga dan niet gelijk beginnen met je takenlijst van morgen, maar gebruik deze tijd om eens iets te doen wat je al heel lang eens wilde proberen. Een leuke app om bijvoorbeeld korte cursussen te volgen is Skillshare. Hier bieden verschillende mensen gratis en tegen betaling online cursussen aan, in tekenen, programmeren en bijvoorbeeld bloggen. Je zult zien hoe leuk dit kan zijn! Het geeft je nieuwe inzichten en je voelt je weer gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Kortom, allemaal redenen om je dagelijks leven te gaan zien als waardevol. Geluk zit soms in de kleine dingen en bewust genieten van deze momenten kan je rust en helderheid geven. Om te bepalen wat voor jou echt belangrijk is.

Wil je meer lezen over bewuster leven? Kijk dan hier voor meer artikelen.