Soms heb je van die dagen. Je komt tijd te kort, bent nog niets opgeschoten. In je hoofd heb je een lijst gemaakt met alles wat vandaag gedaan moet worden. Het geeft je stress, want de tijd verstrijkt en de to do lijst lijkt alleen maar langer te worden. Heb je ook last van een gebrek aan overzicht? Voor meer structuur in je dag, lees je hieronder de 10 tips voor een planning die echt bij jou en je leven past.

Ik heb er een tijdje op moeten oefenen. Het maken van een planning die echt bij mijn leven past. Plannen zit in mijn natuur, ik vind het heerlijk om vooraf al te weten waar ik die dag of week mee bezig zal zijn. Met de komst van de kinderen heb ik mijn gestructureerde leventje echter wel wat anders moeten indelen. Dat wil zeggen: ik moet mij flexibel opstellen. Een strakke planning van 8 tot 20 uur gaat niet meer lukken, er is altijd wel iets onverwachts wat er tussen komt. Talloze pogingen heb ik gedaan om de juiste structuur en planning te maken voor mijzelf en mijn gezin.

Wat ik heb geleerd van al die pogingen? Een heleboel! Ik ben ervan overtuigd dat je uit elke methode of tip wel iets kan halen wat voor jou werkt. Ik deel daarom graag ook mijn vijf tips voor een goede planning:

1. Begin met een Planner die bij je Past

Er zijn tal van mogelijkheden als het aankomt op een planner. Je kunt kiezen voor een fysieke planner, waar je naar hartelust in kunt schrijven en die je helemaal je eigen kunt maken. Er zijn prachtige planners te koop, van onder meer Structuurjunkie. Ik gebruik haar panter planner, omdat ik het een fris design vind en een handig formaat. Daarnaast is deze planner vrij in te vullen, handig!!

Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een digitale planner, in de vorm van een app op je telefoon. Super makkelijk in gebruik en altijd bij de hand. Ik vind Google Agenda zelf nog steeds het fijnst, maar ook hier zijn veel opties bijvoorbeeld…..

2. Gebruik een Vaste dag voor het maken van je Planning

Voor de meeste mensen is zondag een fijne dag om te starten met het maken van de planning voor de komende week. Vaak is er in het weekend wel even tijd om alleen met een kop thee, of samen met je partner de week door te spreken en te kijken welke afspraken er vast staan. Een vaste dag voor het maken van je planning geeft rust.

3. Plan eerst je Afspraken in

Het is handig om het plannen van je week te beginnen met de vaste afspraken. Dit kunnen regelmatig terugkerende afspraken zijn, maar ook bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts. De afspraken zijn tijdsgebonden, je moet op een bepaald tijdstip aanwezig zijn. Plan om je afspraken heen ook gelijk wat reistijd in. Niets is zo vervelend als achterop planning te raken omdat je alles te krap op elkaar hebt gepland.

4. Werk met een Blokkenschema

Misschien wel een van de fijnste en handigste tips die ik in mijn zoektocht naar de optimale planning ben tegengekomen: Het gebruiken van een blokkenschema! Wat een ontzettend productieve manier om je tijd in te delen. Hoe werkt het? Je deelt dag in in vaste delen van bijv 3uur elk, de zogenaamde blokken. Binnen die blokken doe je alleen de taken die ook daadwerkelijk in die tijd gedaan moeten worden. Het ochtendblok is voor ontbijt, qualitytime met de kids en schoonmaak. Het middagblok is voor activiteiten buiten de deur, het namiddagblok voor administratie en koken etc. Door je dag zo in te delen ben je uiterst productief en haal je het meeste uit je tijd. Je kunt de blokken zo indelen dat je de tijd optimaal benut, zodat de planning helemaal past bij jou dagelijks leven. Wil je meer weten? Lees dan ook het uitgebreide artikel over het opzetten en toepassen van blokkenschema’s.

5. Wees Flexibel

En last but not least: wees ook een beetje flexibel. Mijn grootste valkuil is wel dat ik, ondanks -of misschien dankzij- het feit dat ik goed ben in plannen, het ook moeilijk vind om daar vanaf te wijken. Dit was vroeger heel erg. Mijn dag voelde pas als geslaagd als ik alles, maar dan ook ALLES, van mijn planning had gedaan. Dit is niet realistisch en niet gezond. Zeker nu ik kinderen heb, moet ik ook flexibel zijn. Een kind kan je hele planning omgooien. Je kan nog zo goed bedacht hebben dat je je huis gaat schoonmaken, maar als je kind met 40 graden koorts ligt wil het alleen met jou op de bank liggen. En dan moet je je zeker niet schuldig of minder geslaagd voelen. Het is belangrijk om jezelf wat ruimte te geven en flexibel te zijn.

Met deze tips ben je wellicht weer een stap op weg naar het maken van een planning die bij je past. Die past bij je drukke leven, die de lat niet te hoog legt en waarmee je je doelen kunt behalen. Dat geeft een goed gevoel!

Wil je meer lezen over plannen? Kijk dan hier bij de andere artikelen.

*In dit artikel is gebruik gemaakt van affiliate links. Dit kost jou niets extra, maar als je via mijn link een product koopt ontvang ik hierover commissie.